Zalety pieca konwekcyjno-parowego

Zalety pieca konwekcyjno-parowego

W większości restauracji coraz częściej różnego rodzaju potrawy przygotowywane są metodami dalekimi od tradycyjnych. Na standardowym wyposażeniu wielu restauracyjnych kuchni zobaczyć dzisiaj można piec konwekcyjno-parowy.

Możliwości, jakie daje piec

Piece konwekcyjno parowe do gastronomii to urządzenia bardzo nowoczesne o wielu różnorodnych funkcjach i szeregu możliwości, które nie dawały klasyczne piece. Piece konwekcyjno parowe do gastronomii to urządzenia, w których można przygotować potrawy na bardzo różny sposób: grillowane, duszone, pieczone. Piece konwekcyjno parowe do gastronomii pozwalają również na blanszowanie produktów, gotowanie na parze i podgrzewanie wcześniej ugotowanych dań. Piece konwekcyjno parowe gastronomiczne pozwalają na przygotowanie w tym samym czasie zarówno dań mięsnych, jak i potraw rybnych czy dań z warzyw. Każda z tych potraw po ugotowaniu będzie miała swój charakterystyczny smak i aromat.

Inne zalety i korzyści

Piece konwekcyjno parowe gastronomiczne pracują w oparciu o przepływ gorącego powietrza i pary wodnej. Dzięki temu przygotowanie w nich potraw zajmuje mniej czasu, co przekłada się na oszczędności energii. Piece konwekcyjno parowe gastronomiczne umożliwiają przygotowanie potraw bez dodatku tłuszczu; piec konwekcyjno-parowy sprawdza się do przygotowania mało kalorycznych posiłków. W efekcie są one bardziej zdrowe.

O tym, jakie jeszcze korzyści przynosi piec konwekcyjno-parowy w restauracji można przeczytać także w naszym poprzednim artykule.