Ekologiczny olej kokosowy
Olej kokosowy, określany często mianem palmowego, z dnia na dzień cieszy się coraz większym zainteresowaniem – wynika to przede wszystkim z wysokiej zawartości witamin i minerałów. Godny polecenia jest przede wszystkim olej kokosowy nierafinowany, tłoczony na zimno, odznaczający się intensywnym zapachem kokosu oraz optymalną zawartością składników odżywczych.
Na co zwracać uwagę wybierając olej kokosowy?
Olej kokosowy należy do tłuszczów nasyconych, dlatego też do celów kulinarnych wystarczy niewielka ilość produktu. Produkt ten jest znany i stosowany od wielu wieków, choć na terenie Europy był czas, gdy olej kokosowy uważany był za produkt niepożądany i niezdrowy. W wyniku badań naukowych udowodniono jednak, że jest olej kokosowy nierafinowany to cenny produkt spożywczy, nota bene, stosowany także w kosmetyce. Wysoka zawartość składników odżywczych, w szczególności witaminy B2, B6, C, E, kwasu foliowego, potasu, żelaza, fosforu, wapnia, magnezu, jodu oraz kwasu laurynowego, to główne zalety, jakie posiada olej kokosowy nierafinowany – sklep ze zdrową żywnością oferuje najwyższej jakości produkty, pochodzące z ekologicznych upraw, produkowane poprzez tłoczenie na zimno. Śmiało można więc stwierdzić, że skutecznym i prostym sposobem na zdrowie jest właśnie przedmiotowy olej kokosowy nierafinowany – opinie zadowolonych klientów w pełni potwierdzają tę tezę.
Ważną kwestią, która wpływa na jakość produktu, jest plantacja, z której pochodzą produkty przeznaczone do produkcji oleju kokosowego nierafinowanego – cena jest wyższa niż w przypadku produktu nierafinowanego, nie mniej jednak równie wysoka jest jakość oleju.