Piec konwekcyjno-parowy: obowiązkowe wyposażenie profesjonalnych kuchni

Piec konwekcyjno-parowy: obowiązkowe wyposażenie profesjonalnych kuchni

W każdej kuchni – domowej czy restauracyjnej – potrzebny jest piec. To w nim są pieczone lub duszone bardzo różne dania. Kilka lat temu w restauracyjnych kuchniach pojawiły się nowoczesne piece konwekcyjne. Po pewnym czasie pojawiła się nowa generacja pieców gastronomicznych: piece konwekcyjno parowe.

Jakie możliwości ma piec konwekcyjno-parowy?

Piece konwekcyjno parowe mają mnóstwo możliwości, znacznie więcej niż poprzednicy czyli piece konwekcyjne. Piece konwekcyjno parowe umożliwiają wykonanie każdej potrawy, która musi zostać poddana obróbce termicznej. W piecach tych świetnie udają się zarówno potrawy gotowane jak i pieczone. Można w nich również przygotowywać dania grillowane, smażone i oczywiście również te pieczone. Piec konwekcyjno-parowy przydaje się także do blanszowania warzyw oraz do odgrzania wcześniej przygotowanych, schłodzonych i zamrożonych w szafie mroźniczej potraw. Jednocześnie można przygotowywać bardzo różne potrawy, zarówno te mięsne jak i z ryb. Ogromną zaletą tego urządzenia jest bowiem to, że różne zapachy nie mieszają się ze sobą.

Mniejsze koszty przygotowania potraw

Piece konwekcyjno parowe nie tylko umożliwiają bardzo różną obróbkę termiczną, ale są także urządzeniami, które warto mieć, gdy szukamy w restauracji oszczędności. Przygotowanie dań w piecu konwekcyjno-parowym zajmuje mniej czasu, a to oznacza, że można zaoszczędzić na rachunkach za energię. Potrawy przygotowane w piecu konwekcyjno-parowym są zdrowsze, zawierają mniej tłuszczu i kalorii.